26. april 2019
Johan Falkberget - Per Edgar Kokkvold - Greåker kirke 7. mai

Tirsdag 7. mai klokken 19.00 i Greåker kirke, Eventyrveien 8. Tirsdagsforum får besøk av presseveteran Per Edgar Kokkvold for å snakke om dette.

«Falkbergets diktning er relevant så lenge det fins mennesker som skjønner at de viktigste verdiene på jord er de som ikke kan telles i penger», har Kokkvold tidligere sagt i et intervju. I Tirsdagsforums siste arrangement før sommeren får du møte Kokkvold og høre hans foredrag om Johan Falkberget.

Foto: Aschehoug

I Tirsdagsforum den 7. mai er temaet «Det gode menneske». Presseveteranen Per Edgar Kokkvold, utflytta rørosing, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund og leder av Kringkastingsrådet, skal holde foredrag om Johan Falkberget. Det er i år 140 år siden Falkberget ble født.  Han kom fra Rugeldalen ved Røros og arbeidet i gruvene fra han var guttunge og fram til han fikk antatt sin første roman "Svarte Fjelde". Senere fulgte de mer kjente bøkene: Bør Børson jr., Den fjerde nattevakt, Christianus Sextus og Nattens brød (blant annet Ann-Margritt).

«Hans diktning er relevant så lenge det fins mennesker som skjønner at de viktigste verdiene på jord er de som ikke kan telles i penger», sier Kokkvold i et intervju med Rørosavisa, Arbeidets Rett.
– Det er så mye som frister ved Johan Falkberget, hans liv og forfatterskap: Kjærligheten mellom mann og kvinne, kjærligheten til fjellet og til folket han var en så utpreget del av, kjærligheten til menneskene. For som Sigrid Undset en gang skrev, var det det store og sjeldne ved Falkberget, at han satte så uendelig stor pris på de virkelige og levende menneskene rundt seg. Han elsket menneskene mer enn han elsket menneskeheten, forteller Kokkvold. Falkberget elsket også journalistikken, den som nesten alle andre forfattere hatet og betraktet som et tarvelig yrke. ”Journalistikken er mitt daglig åndedrett”, som Falkberget en gang formulerte det.

Foto: Birgit Dannenberg

Det er en glede i Bokåret 2019 å invitere til Kokkvolds foredrag om Falkberget. Kvelden vil også bli fylt med vakker musikk av høy kvalitet ved Sarpsborg Kammerkor.

Det blir god anledning til å stille spørsmål til foredragsholderen. For å stimulere til kontakt mellom kjente og ukjente avsluttes arrangementet med enkel servering. Det er gratis inngang og anledning til å gi en gave i kollekt.