23. mai 2018
Spennende vårprogram for Tirsdagsforum

Hans Fredrik Dahl: Fra ateistisk marxist til praktiserende katolikk. Veien til tro.

Kattas Figurteater Ensemble: «Katharinas stemmer»

Henrik Syse: Dannelse og språkbruk.

Tirsdag 13. februar, kl. 19.00

Kunstnerisk innslag: Ole Martin Huser Olsen, gitar.

Hans Fredrik Dahl er en norsk pressemann, historiker, professor emeritus ved Universitetet i Oslo og tidligere kulturredaktør i Dagbladet. Dahl har vært omstridt i offentligheten helt siden han tidlig på 1960-tallet - tross sin høyborgerlige bakgrunn - sto fram på den radikale fløyen i studentpolitikken og i kretsen rundt Pax forlag og tidsskriftet Kontrast. Hva gjorde at han fra å være ateistisk marxist ble praktiserende katolikk? I Tirsdagsforum vil han fortelle om sin vei til kristen tro.

Tirsdag 13. mars, kl. 19.00

Kattas Figurteater Ensemble: «Katharinas stemmer»

En påskenatt i 1523 gjør tolv nonner seg klare til å rømme fra klostret Marienthron. Planen er å reise nordover til Wittenberg til trygghet og frihet hos reformasjonens ledere. Katharina von Bora (1499-1552) er en av de tolv. Men hun tviler på sitt eget valg, derfor sniker hun seg inn i klosterkirken for å ta en avgjørende samtale med Gud. Til hennes overraskelse er kirken full av mennesker. Eller kanskje er det bare et uvirkelig vrengebilde frambrakt av den onde? Slik starter kirkespillet Katharinas stemmer. Gjennom sang og bønn, gjennom dialog med publikum og intense diskusjoner med buktalerdukkene Martin Luther og Pave Leo X klarer Katharina til slutt å ta sitt valg.

Kattas Figurteater, Tønsberg, kommer til Tirsdagsforum og viser forestillingen «Katharinas stemmer», som tar for seg store spørsmål rundt liv og valg for Katharina som ble gift med Martin Luther. Stykket passer for alle fra konfirmantalder og oppover. Teksten er skrevet av Anne Helgesen og Lyder Johannes Verne. Helgesen har også regien. Jon Mihle er Kattas viktigste dukkemaker. Forestillingen er Tirsdagsforums bidrag til Europas Kulturår 2018.

Tirsdag 24. april, kl. 19.00

Henrik Syse: Dannelse og språkbruk.
Det er viktig med ytringsfrihet uten begrensninger. Men hva kan man tillate seg å si om hverandre i en offentlig debatt? Er grenser i samfunnet i ferd med å bli flyttet på grunn av språket i den offentlige debatten? Problemstillingene er aktualisert av politiske ytringer blant annet i Norge og USA, og også hva vi sier om hverandre gjennom nye medier.
Henrik Syse er norsk filosof, forsker ved Institutt for fredsforskning, professor ved Bjørknes Høyskole, medlem av Den norske Nobelkomite og sønn av tidligere statsminister Jan P. Syse.